Lenny Kuhr op facebook Lenny Kuhr op twitter
In de media
< terug

Recensie Dichtbij ED

Eindhovens Dagblad, René van Peer
18 januari 2010


Lenny Kuhr komt niet erg dichtbij

door René van Peer. maandag 18 januari 2010

  
De titel 'Dichtbij' van Lenny Kuhrs nieuwe programma, dat zaterdag in het Helmondse Speelhuis in première ging, suggereert het overbruggen van een afstand.

Je verwacht iets van intimiteit, van het oplichten van een sluier, een glimp van de persoonlijkheid van de zangeres. Dat ging op voor een deel van het optreden, dat overwegend bestond uit ouder werk. In een nieuw en bijzonder smaakvol gesneden jasje, dat wel.

De nummers waarmee Kuhr het optreden opende en besloot, vormden een passend kader. Als er één lied is waarin de zangeres haar publiek tot op de huid nadert, is het 'Op de grens van jou en mij', dat Rob Frank voor haar schreef. Hij tekende ook voor het afsluitende 'Dichterbij', waarmee ze de cirkel rond maakte.

In een aantal van de tussenliggende liederen en aankondigingen kreeg je iets geboden van Kuhrs kijk op het leven, en maakte ze je deelgenoot van zaken die haar direct raken.

Het meest ontroerend was 'Zo eenvoudig', opgedragen aan haar ouders die binnenkort 65 jaar getrouwd zijn. "Ze zitten vanavond in de zaal", vertrouwde Kuhr het publiek toe. Directer en intiemer dan dit inkijkje in de huiselijke sfeer kon bijna niet.

Het gevoel van intimiteit werd versterkt door de begeleiding waarvoor de zangers gekozen had: oudgediende Cor Mutsers op gitaar en Mischa Kool op elektrische en akoestische basgitaar. Elk nummer kwam even helder over het voetlicht. Nummers die naar de fado neigden, waren deze bezetting op het lijf geschreven. Terwijl Mutsers zich bij tijd en wijle mocht uitleven in solo's, liet Kool horen hoe hij met een paar wendingen extra gevoel in zijn baspartij kon leggen.

Maar uiteindelijk werkte Kuhr het thema niet echt uit, en steeg het concert niet uit boven het niveau van een verzameling mooie liedjes.

Haar programma 'Troubadours van alle tijden' met Ralph Rousseau en Frans de Berg, dat eerder dit seizoen in première ging, was beduidend persoonlijker. Daarin was op het podium dan ook veel meer sprake van een wisselwerking tussen de drie uitvoerenden.


Voorstelling ‘Dichtbij’ van zangeres Lenny Kuhr.
Gezien op zaterdag 16 januari in Het Speelhuis, Helmond.