Lenny Kuhr op facebook Lenny Kuhr op twitter
In de media
< terug

'Op de grens van jou en mij' cd-presentatie

Eindhovens Dagblad, Henk Hoogstraten
31 maart 2004


jubileum en cd-presentatie in Muziekcentrum


Op 19-jarige leeftijd won Lenny Kuhr het Songfestival in Madrid met 'De Troubadour'. Nu, 35 jaar later, vertolkt ze het opnieuw. En de zaal lailait aangedaan mee...
Aanvankelijk is één spotlight gericht op een staande schemerlamp, 'n aftandse tv en een feestjurk aan 'n knaapje. De Eurovisietune klinkt, de Spaanse aankondiging van 'De Troubadour' en de eerste tonen. In het volle podiumlicht neemt Kuhr het live over met haar hecht begeleiders-trio: Cor Mutsers op gitaar, Eric Coenen op bas en Gerard van Graaf op piano en accordeon.

Niet op het podium zoals toen, maar in de zaal zit gitarist Piet Souer. Hij ontvangt het eerste exemplaar van Kuhrs nieuwste cd 'Op de grens van jou en mij'. Want het concert is, meer nog dan het jubileum, de presentatie van dit fraaie album. Ze zingt er alle 13 nummers van. Telkens weer overdondert ze met haar vocale mogelijkheden. Wat een timing en stembereik! Haar stem verenigt verlangen, warmte en melancholic.
Levensgezel Rob Frank schrijft veelzeggende teksten, ook in het vrolijker werk waar steeds meer plaats voor is na de serieuzere liederen van Schubert en de melancholie van het vorige fado-programma. Nu klinkt klezmermuziek door, waarin melancholic, verdriet én vreugde hand in hand gaan. Het 'Liedje voor Ozz' vormt een fraai voorbeeld.
Kuhrs eerste kleinzoon Ozz zag onlangs het levenslicht in Israël. Hoe wonderlijk en onschuldig is het nieuwe leven, zingt grootmoeder blij. Maar er is ook zorg over zijn toekomst: Wat zul je worden in je leven, vijand of vrind, ziener of blind. Haal adem en begin te leven, moslim of jood, leven of dood, waar kies je voor?..." Is het de emotie, de spanning van het moment, of de lastige vlotte passage? Kuhr vergeet helaas een deel van de zo treffende tekst. Lior Kuperberg (speciaal uit Israël overgekomen) verklankt op zijn sopraansax invoelbaar de melancholic. Zoals hij dat ook klaarspeelt in het vlotte aansprekende klezmer-achtige 'Jij ja' (met percussie van Arthur Lijten) en in 'Moedertje'. Kuhr toont veel aandacht voor detail en klankkleur, daarin knap ondersteund door gitaarvirtuoos Cor Mutsers. Samen met haar muzikanten schrijft ze de arrangeinenten. Dat leidt tot de nodige afwisseling. Van uitbundig ('Dans' en 'Jij ja') tot roerend ('joceline' en het beklijvende 'Als ik aan tafel zit met jou'). Van licht en warm (het Braziliaans getinte 'Blijf bij mij' met een gastrol voor drie trombonisten) tot verstild en aangrijpend in 'De Vlucht', een nummer dat Kuhr graag leent van haar grote voorbeeld Esther Ofraïm en dat ze al jaren in het Hebreeuws zingt. Nu in een sterke hertaling van Rob Frank.
Lenny Kuhr, gehoord in de rabobankzaal van Muziekcentrum Frits Fhilips in Eindhoven, maandag 29 maart 2004
Door Henk Hoogenstraaten, Eindhovens dagblad woensdag 31 maart 2004