Lenny Kuhr op facebook Lenny Kuhr op twitter
In de media
< terug

'Fadista' cd - Fado door Lenny Kuhr Portugeser dan Portugees

, Mia Swart


Dit grenst aan het ongelooflijke: de unieke cd uit 2001: Fadista! Als een fontein in Lissabon komen de Portugese klanken van hartzeer en extase over je heen; aangrijpend en overrompelend.
 
Maar hoe Portugees is dit album? Bij nadere beschouwing van de details op de cover blijken tien van de twaalf nummers op deze cd geen vertalingen van Portugese fado's te zijn, maar originele composities van Lenny zelf. Ze is hierin bijgestaan door Gerard de Graaf.
 
Geen enkele Nederlandse stem leent zich zo goed voor dit emotionele repertoire als het sprankelende, galmende geluid van Lenny Kuhr. Daarbij weten ook de teksten van Herman Pieter de Boer het gevoel van fado overtuigend over te brengen.
 
Het Twijfelliedje, dat een zeer interessante kwaal behandelt waar veel mensen -vooral vrouwen- mee behept zijn, valt als enige lichtelijk uit de Portugese toon. Maar de minder recente compositie Ik zal altijd om je blijven geven bijvoorbeeld, past wonderwel in het kader van deze cd.
 
Kortom: een toonbeeld bij uitstek van de veelzijdigheid van Lenny Kuhr. Dit album mag niet ontbreken in de collectie van de bewonderaars van deze fadista!